De drie hersenen

Neurowetenschappelijk onderzoek

Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt de laatste jaren dat we niet alleen hersenen hebben in ons hoofd, maar ook in hart en buik. Elk van deze drie hersenen heeft een eigen neuraal netwerk en een uniek vermogen om informatie te verwerken, te onthouden en te leren.

Met je hoofd kan je o.a. feiten analyseren, plannen en overzicht houden. Via je hart en je buik krijg je intuïtieve informatie op basis van gevoel. Je hart geeft bijvoorbeeld informatie over de mate van verbinding die je ervaart met een persoon of een kwestie. In je buik zetelt je gut-feeling: je buik laat weten of iets klopt of niet.

Leiderschap versterken met hoofd, hart en buik

Als leider heb je te maken met complexe vraagstukken die je volledige aandacht vragen. Hoe ingewikkelder de situatie, des te belangrijker is het om al je informatiekanalen te benutten. Op die manier heb je beschikking over kennis die rijker en completer is dan alleen die van het hoofd. Het helpt je om een vraagstuk te bekijken vanuit verschillende perspectieven en om wijze besluiten te nemen, op het juiste moment. Moderne leiders zoals Otto Scharmer, Frederic Laloux of Giles Hutchins integreren in hun visie op leiderschap ontspanning van hoofd, hart en buik.

Stress maakt dom

Werken onder landurige stress maakt dat je minder beschikking hebt over je informatiebronnen, met name die van hart en buik. Het is bijna onmogelijk om onder zware spanning een lastig vraagstuk fris te bekijken, een wijs besluit te nemen of je gevoel voor humor te behouden. Je kent vast wel de ervaring dat een overmaat van stress je blik verkokerd. Alsof je de wereld door een rietje bekijkt! Daarom nodig ik je uit om juist in stressvolle situaties uit je koker te stappen, te ontspannen en je blik te verruimen.

Ervaar Embodied Learning tijdens een lastige overlegsituatie

Probeer tijdens een intensief overleg eens het volgende. Begin met voelen hoe je zit. Kan je je houding wat meer ontspannen? Maak je rug iets langer, voel je billen op de stoel en je voeten op de grond. Adem een paar keer bewust in en uit. Ga dan met je aandacht naar je ogen. Ontspan je blik en kijk rustig naar degenen met wie je in overleg bent. Parkeer voor een moment je oordelen. Wat zie je, wat voel je, wat merk je op? Word je vervolgens bewust van de ruimte tussen jou en de anderen, de ruimte waarin jullie zitten en de ruimte daaromheen.

Je zal merken dat je bewuster aanwezig bent en dat deze oefening letterlijk je blik verruimt.

Wil je ervaren hoe de drie hersenen je leiderschap verder kunnen versterken? Doe mee met de online gratis Online training Embodied Learning.