Embodied-Leadership

Embodied Leadership kan je leren

Embodied Leadership is een term die je de laatste tijd regelmatig tegenkomt. Het is ook de naam van de laatste workshop in mijn 7-daagse training Embodied Learning. Wat is Embodied Leadership en hoe kun je dat leren?

Een voorbeeld: Barack Obama is tijdens zijn presidentschap te gast bij David Letterman voor een interview. Als hij tevoorschijn komt uit de coulissen, begint het publiek enthousiast te applaudisseren. Zodra Obama het genoeg vindt, bedankt hij het publiek en wijst met een kort en overtuigend gebaar dat Letterman kan gaan zitten. Hoewel Letterman de gastheer is, gehoorzaamt hij onmiddellijk. Het is volkomen helder wie in deze situatie de leider is. 

Het gebaar van Obama is vriendelijk en duidelijk. Het is volledig congruent met zijn lichaamshouding en uitstraling. Dit is Embodied Leadership – belichaamd leiderschap – : congruent, gefocust, doelgericht, rustig, duidelijk.

Het effect van Embodied Leadership

Embodied Leadership is waarachtig leiderschap. In het Engels klinken sommige termen nu eenmaal beter en beknopter dan in het Nederlands. ‘Embodied’ betekent letterlijk ‘belichaamd’. Je komt in hedendaagse leiderschapstrainingen ook de term ‘Embodiment’, belichaming tegen.

Het effect van deze vorm van leiderschap is impact, want waarachtigheid creëert invloed. Boodschappen worden immers niet alleen door middel van woorden overgebracht, maar ook via het lichaam en iemands uitstraling. Een belichaamd leider communiceert vanuit zelfvertrouwen dat niet gebaseerd is op macht.

Kenmerken van belichaamde leiders

Er zijn drie belangrijke kenmerken van Embodied Leadership die je kunt trainen door middel van lichaamsgerichte oefeningen:

  • Verbinding: met jezelf en je omgeving;
  • Diep luisteren: niet alleen met je oren, maar met je hele wezen;
  • Waarachtig spreken: als je werkelijk luistert, ga je anders spreken.

Het belichamen van leiderschap kan je trainen

Sommige leiders hebben deze kwaliteiten van nature. Je herkent ze direct. Hun leiderschap is oprecht en natuurlijk. Het goede nieuws is dat je het belichamen van leiderschap kunt trainen. Dat kan aan de hand van Embodied Learning, waarin je leert over persoonlijk leiderschap op basis van lichaamsgerichte oefeningen. In deze blog vind je meer informatie over Embodied Learning.

Ik heb een 7-daags trainingsprogramma Embodied Learning ontwikkeld waarin je leert om je leiderschap te belichamen. Begin 2021 verscheen bovendien mijn boek Stevig staan in intense situaties. In dit boek vind je informatie en oefeningen over verbinding, diep luisteren en waarachtig spreken.

Noot: het interview van Letterman met Obama is te zien op Netflix in het eerste seizoen van ‘My next guest needs no introduction with David Letterman’. 

Wil je leren over Embodied Leadership?

Download hier een mp3 met een oefening Embodied Learning. De oefening gaat over drie assen in je lichaam die je helpen om als leider of begeleider letterlijk en figuurlijk stevig te staan.