Embodied Presence vergroot je stevigheid en souplesse

Als leidinggevende, leider of begeleider krijg je te maken met situaties die je volledige aandacht vragen. Daarbij werk je vaak onder tijdsdruk met weinig tijd voor reflectie. Werken onder tijdsdruk activeert stress- en overlevingspatronen. Embodied Presence leert je stevig te staan en soepel te bewegen in intensieve tijden.

Wat is Embodied Presence?

Embodied Presence is de kracht van aanwezig zijn. In tijden van stress in je werkomgeving, moet je het vooral hebben van je persoonlijke balans. Een groter lichaamsbewustzijn helpt je om flexibel te manoeuvreren. Het versterkt je leiderschap en charisma. Je gaat functioneren voorbij overlevingspatronen, vanuit volledige aanwezigheid.

Embodied Presence is de term die ik gebruik voor ‘volledig aanwezig zijn in je eigen lichaam’, in verbinding met je omgeving, waardoor je authenticiteit naar boven komt en je charisma toeneemt. Dat geeft je leiderschap tegelijk bescheidenheid en extra gewicht.

In mijn werk gebruik ik oefeningen die je helpen om meer aanwezig te zijn in je lichaam. Maar wist je dat kijken naar beweging al helpt om bewuster in je lichaam aanwezig te zijn?

Embodied Presence versterken

Dit komt door de werking van je spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat je bij het kijken naar beweging onbewust meebeweegt. Spiegelneuronen zijn zenuwcellen die geactiveerd worden wanneer je een beweging ziet of het geluid van een beweging hoort. Ze maken dat mensen de intentie hebben om de beweging te maken die ze zien en weten hoe die beweging voelt. Kijk naar een kort fragment van neuropsycholoog prof dr Erik Scherder. Hij legt uit waarom beweging en muziek je stemming verbetert, je vermogen tot zelfreflectie en empathie vergroot en dat beweging samenwerking versterkt.

Een voorbeeld van Embodied Presence

Kijk vervolgens naar dit filmpje van Sergei Polunin, de vermaarde Oekraïense balletdanser. Hij danst een prachtige choreografie in het casco van een kerkje op Hawaii. In dit filmpje laat hij alles zien wat hij kan: het onmogelijke. Voel wat er gebeurt in je lichaam als je kijkt naar dit filmpje.

Stel jezelf na afloop de volgende vragen:

Hoe soepel en krachtig beweeg jij je door je leven?

  • Hoe voel jij je als je doet waar je meesterlijk in bent?
  • Waar krijg je energie van, wat geeft je vleugels?
  • Op welke manieren ben jij origineel, verrassend en speels?
  • Wanneer was jij voor het laatst flexibel, lichtvoetig en krachtig?

Meer leren over Embodied Presence?

De eerste workshop van de Jaartraining Embodied Learning gaat over Embodied Presence. Eerst kennismaken?

Overigens heeft Polunin dit filmpje opgenomen nadat hij op zijn 22e was gestopt bij het Londense Royal Ballet, waar hij danste als jongste solist ooit. Hij heeft nu een stichting die als missie heeft om professionele balletdansers meer ruimte te geven voor hun persoonlijke ontwikkeling.