Embodied-Presence-leren

Embodied Presence: leren van een top-danser!

Als leidinggevende, trainer of veranderaar krijg je te maken met complexe vraagstukken die je volledige aandacht vragen. Daarbij werk je onder grote tijdsdruk met weinig tijd voor reflectie. Het werken onder tijdsdruk activeert overlevingspatronen waardoor je focus zich vernauwt. Embodied Presence leert je soepel door je leven bewegen in intensieve tijden.

Embodied Presence leren

In tijden van stress in je werkomgeving, moet je het vooral hebben van je persoonlijke balans. Een groter lichaamsbewustzijn helpt je om flexibel te manoeuvreren. Het versterkt je leiderschap en charisma. Als leider ga je weer functioneren voorbij overlevingspatronen, vanuit volledige aanwezigheid.

Embodied Presence is de term die ik gebruik voor ‘volledig aanwezig zijn in je eigen lichaam’, in verbinding met het geheel, waardoor je authenticiteit naar boven komt en je charisma toeneemt. Dat geeft je leiderschap tegelijk bescheidenheid en extra gewicht.

In mijn werk gebruik ik oefeningen die je helpen om meer aanwezig te zijn in je lichaam. Maar wist je dat kijken naar beweging al helpt om bewuster in je lichaam aanwezig te zijn?

Spiegelneuronen

Dit komt door de werking van je spiegelneuronen. Deze zorgen ervoor dat je bij het kijken naar beweging onbewust meebeweegt. Spiegelneuronen zijn zenuwcellen die geactiveerd worden wanneer je een beweging ziet of het geluid van een beweging hoort. Ze maken dat mensen de intentie hebben om de beweging te maken die ze zien en weten hoe die beweging voelt. Kijk naar een kort fragment van neuropsycholoog prof dr Erik Schreder. Hij legt uit waarom je van bewegen en muziek happy en meer ontspannen wordt. Bovendien blijkt waarom empathie, samenwerking en zelfreflectie toenemen en je stemming beter wordt.

Leer van deze top-danser

Kijk vervolgens naar dit filmpje van Sergei Polunin, de vermaarde Oekrainse balletdanser. Hij danst een prachtige choreografie in het casco van een kerkje op Hawaii. In dit filmpje laat hij alles zien wat hij kan: het onmogelijke. Voel wat er gebeurt in je lichaam als je kijkt naar dit filmpje.

Stel jezelf na afloop de volgende vragen:

Hoe soepel beweeg jij je door je leven?

  • Hoe voel jij je als je doet waar je meesterlijk in bent?
  • Waar krijg je energie van, wat geeft je vleugels?
  • Op welke manieren ben jij origineel, verrassend en elegant?
  • Wanneer was jij voor het laatst flexibel, lichtvoetig of speels?

Meer leren over Embodied Presence?

(Overigens heeft Polunin dit filmpje laten maken nadat hij op zijn 22e ontslag had genomen van het Londense Royal Ballet, als jongste solist ooit. Hij had zijn leven lang keihard gewerkt om zo goed te kunnen dansen. Polunin heeft nu een stichting die als missie heeft om balletdansers meer vrijheid te geven bij de beoefening van hun kunst.)