moeite met thuiswerken tips

Moeite met thuiswerken? 8 tips om je energie te managen

Hoewel het voordelen heeft om thuis te werken, hebben veel mensen moeite met thuiswerken. Het is een hele opgave om je energie vast te houden achter het beeldscherm. Thuiswerken geeft weinig inspiratie. Al dat Zoomen, werken met Teams en de hele dag stilzitten achter je computer/laptop. Voorlopig is thuiswerken het nieuwe normaal, dus we moeten het ermee doen. Hieronder 8 praktische tips om als thuiswerker je energie en concentratie te optimaliseren. 

Welverdiende Inspiratie voor thuiswerkers

Een werkdag achter de computer is vermoeiend. Vanuit mijn vakgebied Embodied Learning geef ik je praktische en eenvoudige tips ter inspiratie. Lichaamsbewustzijn levert direct energie op, waardoor je flexibel en geconcentreerd kunt blijven werken. Meer informatie over het inzetten van de intelligentie van je lichaam vind je op mijn website: www.embodiedlearning.nl

1. Voel je lichaam

Heb je de neiging naar voren of naar achteren te leunen terwijl je werkt? Dat zorgt voor energieverlies en rugklachten. Zorg dat je rechtop zit, voel je rug tegen de stoelleuning, je billen op de stoel en je voeten op de grond. Dit is de eerste stap in je energiebehoud.

2. Ontspan je ogen

Het is onnatuurlijk om steeds naar dezelfde afstand te kijken. Dat kan hoofdpijn en nekklachten opleveren. En vermoeide ogen! Kijk af en toe even over het scherm heen en ontspan bewust je ogen. Of als je een kop koffie pakt: knijp je ogen even samen en laat dan de spierspanning rondom je ogen los. Dat scheelt!

3. Beweeg op je stoel

Je lichaam is niet gebouwd op langdurig stilzitten in dezelfde houding. Je kunt achter de computer meer bewegen dan je denkt. Zorg dat je af en toe anders gaat zitten, beweeg even met je schouders, laat je armen loshangen, schud je handen, beweeg je benen of wiebel met je voeten. 

4. Pauzeer regelmatig

Pauzeren zorgt ervoor dat je doorstroming en concentratie op peil blijven. Even rekken en strekken of buiten lopen is een goede onderbreking, al is het maar een paar minuten. Laat je niet verleiden om tijdens zo’n korte pauze met je telefoon bezig te zijn. Je kunt je vitaliteit stimuleren door je lichaam los te kloppen met je vuisten. Roffel op je borst, klop je schouderspieren, je armen en dan de rest van je romp. Geef goed aandacht aan je billen en je benen, vooral je kuiten. Je hebt er maar 30 seconden voor nodig, maar je merkt direct een positief effect op je energiehuishouding. Kijk naar deze korte video met oefeningen die ik heb gemaakt om je energie op te laden. 

5. Luister écht

Luisteren is een kunst, helemaal als je in een virtueel overleg zit. Laat je aandacht zijn bij degene die praat, zonder ondertussen met andere dingen of gedachten bezig te zijn. Ontspan daarbij zoveel mogelijk je lichaam, vooral je borst en je buik. Je zult merken dat echt luisteren je energie en concentratie vergroten. 

6. Adem

De meeste thuiswerkers hebben de neiging hun adem in te houden. Herken je dat? Let maar eens op als je aan het typen bent. Tijdens een overleg kan je makkelijk oefenen om rustig en diep te ademen als je niet aan het woord bent. Leg eventueel een hand op je buik, er is niemand die het ziet!

7. Vergroot je ruimte

Achter de computer ben je vooral gericht op je scherm. Beeldschermen maken dat je de ruimte om je heen vergeet, want je focus is naar voren gericht. Richt je aandacht gedurende je werkdag minstens 1x per uur bewust op de ruimte achter en naast je. Je blijft energieker als je je af en toe herinnert dat je niet alleen een voorkant, maar ook een achterkant en zijkanten hebt. 

8. Maak verbinding

Online verbinding voelt vaak niet als contact. Ik hoor van veel mensen dat ze hun collega’s missen. Na afloop van een dag kan het voelen alsof je niet echt hebt geleefd. Sommigen vertellen dat ze de zin van hun werk niet meer zien. Op je thuiswerkplek vergeet je soms waar je het voor doet. Maar als je verbinding maakt met je eigen lichaam, heb je meer contact met de mensen waarmee je samenwerkt. Zelfs als er een scherm tussen zit. 

Andere thuiswerktips:

Wil je meer praktische lichaamsgerichte tips die direct een verschil maken? Voor je energie, je uitstraling en je concentratie achter het scherm? Geef je dan samen met je collega’s op voor de workshop Stevig staan in intense situaties 

Mijn boek ‘Stevig staan in intense situaties’ gaat over lichaamsbewustzijn als instrument om krachtig en ontspannen aanwezig te zijn. Je kunt het bestellen via deze link