“Ik sta stil, en dat is een hele vooruitgang”

– Bertold Brecht

Ik ben gefascineerd door pauzes. Het moment waarop de dirigent zijn stokje heft, de stiltes in de muziek of in een gesprek, de geur van een landschap na de regen, zwijgende reflectie tijdens een intensieve vergadering. Pauze is open ruimte waaruit iets nieuws kan ontstaan.

In de Japanse kunst is de open ruimte een wezenlijk ingrediënt. Japans bloemschikken zet niet de bloem centraal maar de ruimte erom heen, de pauzes in een Noh theaterstuk zijn voor kenners de meest ontroerende momenten van de voorstelling en sommige Japanse filmregisseurs lassen af en toe een pauze in binnen het script, bijvoorbeeld middels een natuurfragment. Er is zelfs een woord voor: “ Ma” – de ruimte tussen de dingen, mensen of gebeurtenissen.

Ontmoeting

Tijdens conferenties of andere bijeenkomsten zijn pauzes vaak het meest waardevol. In die informele sfeer ontstaat ontmoeting vanzelf. Er worden zaken besproken die ertoe doen, men wisselt allerlei informatie uit. Er is zelfs een effectieve methode voor het oplossen van complexe vraagstukken die gebaseerd is op de waarde van dat informele samenzijn: de Open Space methode, waarover van alles te vinden is op internet.

Optimale resultaten

Pauzes zijn essentieel om optimale resultaten te boeken. Op basis van uitgebreid wetenschappelijk is bewezen dat we meer presteren als we regelmatig pauzeren, en dat sporters alleen op het juiste moment kunnen pieken door inspanning met ontspanning af te wisselen. Tijdens het douchen of hardlopen komen we op onze beste ideeën. Steeds meer mensen ontdekken de waarde van een retraite als manier om hun energie te vernieuwen. Tijdens een adempauze komen nieuwe mogelijkheden aan het licht. Kortom: wie wil rennen moet leren uitrusten. Lees erover in dit artikel van een ervaringsdeskundige.

Wil jij méér effectieve pauzes in je werk?

Doe mee met de gratis Online training!

Ervaar het zelf: sta stil om vooruit te gaan!

Veel mensen bevinden zich dagelijks in een cultuur van hard werken, waarin ze zichzelf weinig tot geen pauze gunnen.

Experimenteer deze week elke dag met één of meer pauze-momenten. Download de oefening en ervaar wat rust in je werk jou kan brengen.