spoorwegovergang

Vriendschap sluiten met je obstakels

Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde
Het water gaat er anders dan voorheen
De stroom van een rivier hou je niet tegen
Het water vindt er altijd een weg omheen

Fragment uit het lied ” De Steen” van Bram Vermeulen

Een jongetje uit mijn straat werd regelmatig gepest. Toen hij weer eens door een groepje kinderen werd belaagd, vond hij spontaan de oplossing. Hij riep: “Pas op, anders kom ik met mijn geweldige hand!” Wat dat precies betekende wist niemand, maar het sprak kennelijk tot de verbeelding. Al snel was het jongetje deel van onze vriendengroep.

Obstakels kan je overwinnen met je verbeelding, je lef, je toewijding. Zelfs als het een hele groep plaaggeesten is.

WAT IS EEN OBSTAKEL?

Een obstakel is een hindernis die je in de weg staat om te gaan waar je wil gaan, en te doen wat je wil doen. Obstakels komen en gaan, in verschillende soorten en maten. Sommige hindernissen zijn relatief klein: een steen op de weg, een file, je oppas komt niet opdagen. Grotere struikelblokken kan je tegenkomen in allerlei vormen. Van je leidinggevende of een lastige collega, tot je behoefte aan erkenning, langdurig slaapgebrek of vliegangst. Of in de vorm van een virus dat maakt dat je langdurig moet thuiszitten.

Ik volgde ooit een workshop bij dirigent Lucas Vis. Hij vertelde dat hij na afloop van een voorstelling vaak in een kamer zat waar ‘Verboden toegang’ op stond. “Weinig mensen durven daar binnen te gaan. Dat vind ik jammer. Ik raad iedereen aan om af en toe deuren te openen waar ‘Verboden toegang’ op staat.”

Wat een krachtig levensmotto! Hoezo obstakels?

OBSTAKELS ALS SPRINGPLANK

Obstakels kunnen je sterker maken. Je kan dat wat je tegenhoudt, gebruiken om vooruit te komen. Belemmeringen bieden gelegenheid om eigenschappen te ontwikkelen als geduld, creativiteit en moed. Er zijn prachtige levensverhalen van mensen die sterker zijn geworden door tegenslag. Greet Vonk en Anja Jongkind deden onderzoek naar posttraumatische groei. Ze concludeerden dat sommige mensen sterker en wijzer worden na traumatische gebeurtenissen. Dit is het boek dat zij erover publiceerden: PostTraumatische groei – Sterker door Ellende.

VRIENDSCHAP SLUITEN MET JE OBSTAKELS

Niks mis met obstakels. Soms kom je in je leven nu eenmaal een rotsblok tegen, een spoorwegovergang of een verboden toegangsbord. De vraag is of je ze opvat als een springplank of als een moeras.

Soms bestaat een hindernis alleen in je gedachten. Vaak kan je een obstakel wegnemen, er omheen bewegen of een nieuwe, onverwachte stap nemen. Dan worden hindernissen een kans om te groeien. In de workshop ‘Vriendschap sluiten met je obstakels’ onderzoek je hoe je obstakels kunt inzetten als springplank.

TIJDELIJK AANBOD IN DE CORONA-PERIODE:

Online Workshop ‘Vriendschap sluiten met je obstakels’.

Op 6 november staat de gewone workshop ‘Vriendschap sluiten met je obstakels’ weer gepland in Utrecht.

Andere dagworkshops Embodied Learning vind je op de pagina workshops voor professionals.